Bijuteriile din argint vs bijuteriile placate cu rodiu

Argintul este un metal alb, strălucitor și maleabil. Acesta face parte împreună cu aurul, platina, din categoria metalelor prețioase. Numele său latin “argentum” înseamnă “alb și strălucitor”.

Chiar și argintul de înaltă calitate și puritate se oxidează și trebuie curățat frecvent, pentru că se înnegrește. 

În starea lor pură atât argintul cât și aurul sunt metale foarte moi și din acest motiv nu pot fi folosite în starea lor pură în producerea de bijuterii și necesită alierea cu alte metale.

În marea lor majoritate, bijuteriile din argint sunt create din argintul standard și anume cu o compoziție de 92,5 argint și 7.5% cupru, această aliere cu cupru a argintului îi dă o duritatea sporită.

Bijuteriile din argint pot fi placate cu rodiu sau aur, pentru un aspect mai lucios.

Rodiul este un metal rar, de culoare alb cenușiu și face parte din categoria metalelor platinice și este unul dintre cele mai scumpe metale prețioase. Numele său provine din cuvântul grec “rhodon” care  se traduce trandafir. Rodiul este un metal hipoalergenic, nu produce reacții de hipersensibilitate ale pielii prin înroșire sau apariția de iritații și este considerat cel mai rezistent metal la coroziune și ce își menține culoarea. 

Întrebuințarea majoritară a rodiului este în industria producerii bijuteriilor, în placarea sau în crearea de aliaje cu metalele prețioase cum ar fi argintul sau aurul, pentru a le oferi rezistență sporită și zgârierea lor să fie mai redusă prelungind astfel durata de viață a bijuteriei. 

Rodiul este considerat unul din cele mai scumpe metale prețioase pentru că prețul lui a fost chiar și de 4 ori mai mare decât al platinei și de 9 ori mai mare decât al aurului. Din cauza prețului său ridicat, bijutieri aleg să nu producă bijuterii din rodiu și îl folosesc pentru placarea bijuteriilor din aur sau din argint.

Lasă un răspuns